
THE FAMILY BROUGHT IN A NEW MEDICATION. CAN YOUR STAFF GIVE IT?
A family member walks into your ALF with a prescription bottle and says:
“The doctor wants Mom to start this tonight.”
Can your medication staff simply add it to the cart and start assisting with it?
Not so fast.
A BOTTLE ISN’T THE WHOLE STORY
Rule 59A-36.008, F.A.C. — Medication Practices governs medication assistance and administration in Florida ALFs. The rule includes requirements involving medication orders, labeling, storage, and medication records.
Before staff begin assisting with a new or changed medication, make sure the facility has the required medication order and that the medication is properly labeled and documented.
“The daughter said the doctor ordered it” isn’t your medication order.
HOW TO STAY COMPLIANT
When a family brings in a new medication:
- Verify the healthcare provider’s medication order.
- Make sure the medication is properly labeled.
- Update the appropriate medication record.
- Make sure staff understand the new order.
- Clarify discrepancies before the medication is given or assisted with.
THE BOTTOM LINE
Families are trying to help.
But medication procedures can’t be skipped because someone arrives with a prescription bottle.
VERIFY THE ORDER. CHECK THE LABEL. UPDATE THE RECORD.
Then follow your medication procedures.
OFFICIAL RESOURCE
Rule 59A-36.008, F.A.C. — Medication Practices